I det följande kommer Vinthundens race att lägga fokus på vad man kan göra under de väntetider som kan uppstå i samband med greyhound racing. Den som tävlar med sin vinthund och kanske reser mellan tävlingar vet att det kan bli en del tidsgap då man inte har så mycket att göra. Många av de stora klassiska tävlingarna arrangeras i Stockholm/Åkersberga, men den som inte bor i närheten och vill delta med sin hund har en resa framför sig. Även under tävlingar kan det förekomma mer eller mindre långa pauser.

Det är spännande att tävla och det kräver både planering och engagemang. Spänningen kan liknas vid den man känner på Garantilottos casino i samband med att man spelar på någon av deras onlinespel. Precis som man kanske föredrar klassiska hundkapplöpningar kan man spela på klassiska slots, men man kan såklart också välja video slots eller något populärt bordsspel. Den som inte vill satsa pengar kan spela utan insats, men då har man inte heller någon chans att vinna något. Om det är spänning man är ute efter är det bäst att satsa för att vinna.

Det kan bli en hel del resande för den som åker mellan de fyra riksspelsbanorna i Stockholm, Borås, Landskrona och Skellefteå, men också för den som tränar och tävlar på någon av de åtta lokala hundkapplöpningsbanorna. Att sporten är tidskrävande är inget nytt. Det finns de som säger att det är mer än en sport, ja mer som en livsstil. Vanligen är det just greyhounds som tävlar för att de är kända för både sin snabbhet och uthållighet, men man kan även tävla med andra vinthundar som whippet, afghanhund, italiensk vinthund, saluki och sloughi.

Greyhounds använder inte luktsinnet när de jagar utan endast synen. A och O är således att den ser haren, om så inte är fallet stannar hunden. Dess jaktinstinkt baseras på en trigger, det vill säga en släphare, maskinhare eller ett litet levande smådjur som kan dyka upp på rast-promenaden.