I det följande har Vinthundens race samlat nyttig information för dig som har en ung greyhound och vill förbereda hunden för lopp på de stora banorna. Det är inte meningsfullt att börja träna din hund förrän den är ungefär 6 månader, innan dess är den för omogen och har mycket annat att lära sig. Det första man gör är träning på bana med släphare, man släpper haren kort framför hunden så att den börjar jaga med glädje och entusiasm. Det torde inte dröja alltför länge innan din hund lär sig att det är väldigt roligt att vara på banan, inte minst för att det är en plats där man får jaga hare hur mycket man vill. Det är också viktigt att hunden blir van vid allt som ljuder på en bana.

Att träna med startbox

När din hund vant sig vid att jaga släpharen med korta släpp kan det vara klokt att börja träna med startboxen, inte minst för att utrymmet är ganska litet, bara 30 centimeter brett. Öppna den främre grinden och släpp haren genom boxen, till en början är det klokt att träna med helt öppen box och sedan successivt stänga den. När din hund blivit 12 månader får ni börja träna starter efter den riktiga harmaskinen, detta är inte tillåtet före nämnd ålder. Varva startträningar med box och träning utanför boxen, både längs en hel långsida samt en kurva. Var extra uppmärksam på hur din hund lyckas med kurvan, när det ser bra ut kan ni träna på hela varv.

När soloträningen fungerar bra vad gäller starter, entusiasm och kurvtagning är det dags att träna tillsammans med andra hundar. Här är det A och O att din hund är löpsäker, det vill säga att den har bra teknik i kurvor och inte bry sig om något annat än att jaga haren.