Sporten greyhound racing är inte någon stor sport i Sverige, men väl på uppgång. Det finns i dagsläget fyra riksspelsbanor i landet, vilket innebär att de är kopplade till Svenska Spel och deras tillstånd att bedriva spel på hundkapplöpning. Utöver dessa banor finns ytterligare åtta lokala banor. Här har Vinthundens race samlat relevant information om banor, tävlingssäsong och hur det går till inför ett race.

Riksspelsbanor och lokala banor

Sveriges riksspelsbanor är följande: Åkers Kanal Greyhound Park i Åkersberga (Stockholm), Borås Greyhound Park, Landskrona Greyhound Park och Björkis Skellefteå Greyhound Park. Utöver dessa finns det lokala banor i: Örebro, Älvsbyn, Västerås, Sundsvall, Simrishamn, Sandviken, Järbo och Alingsås.

Att ägna sig åt greyhound racing och hundkapplöpning i allmänhet kräver stort engagemang och att man kan avsätta mycket av sin tid, så pass att det är att betrakta som en livsstil. Vad gäller hundkapplöpningssällskap så finns det 11 sådana i landet, i norr och söder, likväl som i väst och öst. Samtliga regionala sällskap kan organisera tävlingar, men allt sker via Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund. (SHCF).

Tävlingssäsongen löper från april/maj till oktober/november, till viss del beroende på hur vädret artar sig. En säsong innebär ungefär 100 tävlingsdagar. Svenska Mästerskapet (SM) i greyhound racing arrangeras i juli månad varje år.

Att motverka fusk i samband med tävlingar

Alla hundar som ställer upp i hundkapplöpning måste ha en tävlingsbok, ID-handlingar och ett registreringsbevis. Det får inte finnas något tvivel om att det är rätt hund som tävlar, det vill säga man ska inte kunna anmäla en hund och sedan tävla med en helt annan. Greyhound racing handlar om vinstpengar så innan hunden får springa sitt lopp kontrolleras hundens pälsfärg, mankhöjd och svanslängd. Utöver detta ritar en så kallad registrator in färgen på hundens klor i tävlingsboken.

Hundkapplöpning är något för hela familjen, men det är viktigt att allt går seriöst till.